Fjällbostrands samfälligheten

 

VATTEN

 


Senaste nytt:

 

* EXTRAMÖTET 5 MAJ ang vattenfrågan.

 

2012-05-08

Styrelsen för Fjällbostrands Samfällighetsförening hade kallat till extra möte för de medlemmar som omfattas av gemensamhetsanläggningen Ga:4.

 

Klicka här för en text med bakgrund och de två aktuella förslagen

 

Uppslutningen var mycket stor, engagemanget likaså. Mötets deltagare kunde dock inte heller denna gång enas om en för alla fastighetsägare gemensam och acceptabel lösning. Ärendet överlämnas därmed nu definitivt helt och hållet till Lantmäteriet för avgörande.

 

Enligt ordförande är det troligt att Lantmäteriets beslut kommer att vara i linje med förslag No 2, eftersom det är lösningen som överensstämmer med samfällighets-lagens anda och intention; "lika villkor för alla". / Web-fixare Lasse

 

2012-05-10:

 

Lantmäteriet har nu börjat arbeta med ett nytt anläggningsbeslut. Vi har lämnat över det material vi tagit fram. Lantmäteriet kommer att bedöma om man kan använda det eller om man måste göra en egen värdering av det befintliga ledningsnät.

Frågan om att slå ihop g:a 4 och g:a 6 kommer att behandlas. Det är inte säkert att det är lämpligt att göra detta nu eftersom ledningsstatusen är så olika. Beslut väntas före årsskiftet.

Om någon fastighetsägare innan dess vill dra vintervatten till sin fastighet ser Lantmäteriet inget hinder i detta.

 

/ Jan-Eric Bergmark   

 

Det officiella protokollet från mötet återfinns här, om du klickar.

 

 

 


Lägesrapport från vattengruppen per 7 mars, klicka här.

 

 

Vattenförsörjning

 

 

Allmän bakgrund

 

Norrtälje kommuns program för utveckling av kommunalt vatten och avlopp 2008-2030 visar att de inte har för avsikt att ordna kommunala anslutningar inom programmets tidshorisont för Fjällbostrand, dvs vi behöver lösa våra VA-problem på annat godtagbart sätt. Ladda ner här

 

 

Våra resurser

 

I samfälligheten ingår tre vattenverk med sammanlagt 6 borrhål samt vattenledningar till samtliga fastigheter.

 

Vattenledningssystemet är uppdelat på 2 gemensamhets-anläggningar, Ga:4 och Ga:6.

 

Ga:4 avser det ledningsnät som försörjer den södra delen av området, alla med fastighetsbeteckning Fjäll 19:xx.

Ga:6 avser det ledningsnät som försörjer den norra delen av området, alla med fastighetsbeteckning Väddö-Tomta 2:xxx.

 

 

Läget

 

Sedan en lång tid tillbaka pågår en förändringsprocess när det gäller systemet med vattenförsörjningen, där vi på sikt går över till ett vattenlednings-nät där de flesta kommer att ha möjlighet att ansluta sig till detta nya ledningsnät på frostfritt djup, allmänt kallat "vintervatten". 
Många har redan detta.

Det innebär att anläggningen måste omförhandlas hos Lantmäteriet och de delar av ledningsnätet som idag bekostats av medlemmarna skall överföras på lika villkor till att skötas och underhållas av Samfällighetsföreningen.

Vi bedömer att detta arbete skall vara genomfört under våren/försommaren 2012.

 

 

Arbetsgrupp/utredningar

 

Under 2006 tillsattes en arbetsgrupp i syfte att gå igenom möjligheterna att göra denna omstrukturering av vattenförsörjningen.

 

Denna utredning kan läsas här.

Ladda ned pdf filen

 

På begäran av Kjell Olsson finns här en uppföljning per
2011-11-22
på detta:

Ladda ned pdf filen

 

 

 

Generellt om vattenförsörjningen och förbrukningen.

 

Vatten är något som ofta diskuteras i föreningen och vi bor i ett område där det är relativt ont om färskvatten. Det är därför viktigt att vi hjälps åt med att spara på vattnet!

Vatten är en bristvara och dimensioneringen av anläggningen baseras på högst 300 liter per tomt och dygn. Detta avser dock en någorlunda regel-bunden förbrukning. Har man inte nyttjat vatten på 5 dagar innebär det alltså inte att man har rätt till 1500 liter klockan 17.00 på en fredag eftermiddag!

De gånger det har varit speciellt besvärligt är nämligen just då.

 

Under 2011 skedde det vissa dagar att genomsnittsförbrukningen per dygn i vissa delar av området låg över 500 liter/fastighet. Felsökning skedde under sommaren och ingen läcka kunde fastställas. Det tyder på att det förbrukades stora mängder på vissa ställen.

 

Vi måste hjälpas åt att spara vattnet. Detta gäller även dem med egen brunn, eftersom vattnet faktiskt kommer från samma ställe.

 

Under sommartid råder förbud att:
Vattna gräsmattan, fylla pooler (även barnbassänger), tvätta bilen.

Tips: Duscha snabbt och effektivt! Stäng av duschen när du tvålar in dig !

 

 

Samfällighetsföreningen omfattar Fjällbostrands och Kvarnbäckens fritidsområde. Sammantaget är det 120 fastigheter.